Uitgelicht

TOETSENPARADE 17–19 JUNI 2022

Oude en nieuwe muziek op verschillende toetseninstrumenten

Na 2 jaar festivals tijdens Coronarestricties, kunnen we eindelijk weer ons jaarlijks festival Toetsenparade in ‘normale’ vorm organiseren. Dit zal plaatsvinden in het héle weekend van 17, 18 en 19 juni, in het Amsterdamse Werkgebouw Het Veem. Oude muziek op nieuwe instrumenten en vice versa! Met optredens van o.a. Celia García-García, XA4 en voor het eerst ook met lezingen.

Toetsenparade is een festival waar toetsinstrumenten centraal staan. Het gaat niet alleen over de populaire piano, zélfs niet alleen over de piano en zijn voorgangers, maar over een brede selectie van toetsinstrumenten – sommige heeft men misschien nog nooit gehoord, of zelfs ván gehoord! Deze keer ligt dus de nadruk op nieuwe muziek op oude instrumenten en vice versa. Het originele en prikkelende programma maakt gebruik van een gevarieerd aantal toetsinstrumenten, waaronder: celesta, moderne vleugel, hammondorgel, Fender Rhodes, Roli Seaboard, Synthesizers, fortepiano en hyperpiano (piano met live-elektronica). Er is een duidelijke combinatie van klassieke en hedendaagse muziek. Daardoor is het festival echt een toetsenPARADE!

Wij hopen jullie allemaal in het weekend van 17, 18 en 19 juni te begroeten bij ons festival.

Fotocredits van links naar rechts:
Celia García-García © Bob Bruyn, Bob Wijnen © Piet Gispen, Paolo Gorini © Roberta Cristini, Xavier Boot © Armando-Ello, Kaoru Iwamura © Carla Schoo, Artem Belogurov © NN

Programma:

17 juni, Vrijdag

19.15 – Lezing over nieuwe toetsinstrumenten door Bob Wijnen, Paolo Gorini en Jan van der Sangen

20.15 – Bob Wijnen, Paolo Gorini
De toetsinstrumenten van de 20e en 21e eeuw: (Rhodes, Hammond orgel, Moog Synthesizer, Roli Seaboard)

18 juni, Zaterdag

15.00 – Xavier Boot XA4 (piano)
De hyper-piano – Werken van Liszt en anderen, bewerkt voor piano en elektronica

20.15 – Celia Garcia-Garcia (celesta)
Klassieke favorieten in een nieuwe klankenwereld

19 juni, Zondag

20.15 – Kaoru Iwamura en Artem Belogurov
De fortepiano in een nieuw licht

Locatie: Werkgebouw Het Veem, van Diemenstraat 410 1013 CR Amsterdam

Tickets bij bestelling online (+ 1.50€ per bestelling):

1 concert: 17,00€ /14.50€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)
Zaterdag 18 juni – Dag-passepartout 30,00€/25,00€
17, 18 &19 juni – Passepartout heel festival 50,00€/40,00€

Aan de kassa + €2,00
Lezingen en onthulling fortepiano vooraf gratis (vrijdag en zondag om 19.15)

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door:

Uitgelicht

Muziek uit de Eerste Hand 1–3 OKT 2021

Componisten Spelen Eigen Muziek

Dit bijzondere festival waarop componisten hun eigen muziek uitvoeren vindt plaats in het weekend van 1 – 3 oktober in het Amsterdamse Werkgebouw Het Veem. Componisten zullen dan alleen óf samen met anderen hun eigen werk uitvoeren.

Het programma voor deze editie is heel gevarieerd. Van de chille tunes van het Micha Molthoff trio en de op pop geïnspireerde Jonathan Bonny groep, naar de eclectische muziek van het Monotak componisten-collectief en de cutting edge geluiden van Ji Youn Kang en haar analoge en digitale elektronica. Ook gaat componist-fluitist Ned McGowan zijn groovy muziek presenteren samen met de briljante slagwerker Pepe Garcia. Het bijzondere duo Perforator zal zijn nieuwe programma ten gehore brengen.

Er zijn ook twee interactieve delen in het festival. Een “Meet & Jam”, waar het het publiek vragen kan stellen aan de componisten over het muziek-maak-proces (Hoe begin je? Schrijf je al met een speciale musicus in je gedachte? Hoe breng je wat je hebt gecomponeerd over op je mede-musici? Etcetera). En een improvisatie met deelnemers van het festival die rondom en tussen het publiek spontaan spelen/jammen. Daarnaast is er een speciaal diner, het “Smaakt naar muziek” concept door Anthony Leigh Dunstan, waar de componisten een passende maaltijd voor bij hun muziek koken. Op beide evenementen is er dus ruimte voor publieke interactie en een gesprek met de artiesten.

Programma:

1 Oktober, Vrijdag

20.15 – Duo Perforator

2 Oktober, Zaterdag

16.00Smaakt naar Muziek (eten en muziek)

20.15 – Ji Youn Kang en Micha Molthoff Trio

3 Oktober, Zondag

16.00 – Coutigny Trio en Meet and jam

20.15 – Ned McGowan/Pepe Garcia  en Monotak

Locatie: Werkgebouw Het Veem, van Diemenstraat 410 1013 CR Amsterdam

ALLEEN TOT 20 SEPTEMBER 2021 15% KORTING!

Kortingscode: VROEGEHAND

Tickets (inclusief 1 drankje) bij bestelling online:

1 concert: 17,00€ /14.50€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)

1 – 3 oktober 2021 – Passepartout heel festival 51/43,50€
2 oktober 2021 – Dag passepartout 29/25€
3 oktober 2021 – Dag passepartout 29/25€

+ 1.50€ per bestelling

Wij vragen iedereen een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag, of een bewijs dat je recent hersteld bent van corona te laten zien. Dit kan zowel via de Corona-app als op papier.

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door:

MUZIEK UIT DE EERSTE HAND 21–23 OKT 2022

In het weekend van 21, 22 en 23 oktober vindt weer ons jaarlijkse festival Muziek uit de Eerste Hand plaats! Dit bijzondere festival (in de serie Toets des Tijds-concerten) waarop componisten hun eigen muziek uitvoeren, klinkt inmiddels voor de vierde keer. Deze keer zijn de concerten niet alleen in ons eigen Werkgebouw Het Veem, maar de openingsavond is een samenwerking met Splendor en vindt daarom daar plaats. Deze editie is componist/altviolist Oene van Geel gastprogrammeur en iedere dag heeft een ander thema.

Op vrijdag ‘Akoestisch/elektronisch’, waar Tony Roe op een modulaire piano, vol met draden en lampjes speelt met licht van Marcel WierckxEnTrio Temko, klassiek geschoold, een concert geeft gevoed door pop, rock en jazz.
Zaterdag ‘Ontmoeting van generaties’. Overdag een workshop voor jonge componisten (onder de 18) o.l.v. Anne-Maartje Lemereis, waar later op de dag het resultaat van te horen is en ’s avonds een concert met eerst Oleg Fateev en Anton Jakimenko op Bayan (knoppenaccordeon) en klarinet. En daarna Componist des Vaderlands, Martin Fondse, op toetsinstrumenten, samen met saxofoniste Kika Sprangers.
Zondag de hele dag dans met muziek. ’s Middags spelen Setareh Nafisi (piano) en Oene van Geel (altviool), terwijl Goda Žukauskaitė en Maria Mavridou dansen. Gevolgd door onze Meet & Jam, waarop het publiek vragen kan stellen aan de componisten over het muziek-maak-proces en daaropvolgend een improvisatie met deelnemers van het festival die rondom het publiek spelen/jammen/dansen. Avonds speelt en performt celliste Katharina Gross haar programma Sehnsucht en als afsluiting van ons festival treden pianist Hans Vermunt en zijn groep Buro Nieuw Perspectief op. Kortom een heel vol en gevarieerd festival!
Programma:

Vrijdag 21 oktober (in Splendor)
Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam
AKOESTISCH/ELEKTRONISCH
20.15 – 22.15
– Tony Roe (Moog synthesizer piano project) en Marcel Weirckx (licht)
– Trio Temko: Aart Strootman (gitaar), Ramon Lormans (slagwerk) en Fred Jacobsson (basgitaar)

Zaterdag 22 oktober (Het Veem)
Van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam
ONTMOETING VAN GENERATIES
13:00  Workshop voor beginnende en jonge componisten (18-) o.l.v. Anne-Maartje Lemereis*
17:00 Presentatie Visuele partituur
20.15 – 22.15
– Anton Jakimenko (clarinet) en Oleg Fateev (Bajan)
– Martin Fondse (piano/keys) en Kika Sprangers (saxophone)

Zondag 23 oktober (Het Veem)
Van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam
DANS
16.00 – 16.45 Setareh Nafisi (piano) en Oene van Geel (altviool), Goda Žukauskaitė en Maria Mavridou (dans)
17.30 – 18.15 Meet en Jam, festivalmusici en publiek, met werk van workshop van zaterdag*
20.15 – 22.15
– Katharina Gross (cello) en Wouter Snoei (live electronics)
– Buro Nieuw Perspectief

*Interactieve elementen.

Tot en met 9 oktober geldt een vroegboekkorting van 15%

Code: VROEGEHAND

Tickets  bij bestelling online:
1 concert: 17,00€ /14.50€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)
Passepartout heel festival 50/40€
Dag-passepartout 30/25€

+ 1.50€ per bestelling
‘Meet en Jam’ is GRATIS

Meer dan Muziek 12-13 JUNI 2021

“Meer dan Muziek” is een tweedaags festival waar mixed media (een combinatie van digitaal en analoog), muziektheater en interdisciplinaire werken (muziek in combinatie met andere kunstvormen, zoals dans, proza en theater) worden gepresenteerd in een minimale enscenering. De concepten en ideeën achter grote producties, zoals opera’s, kunnen worden ondergebracht in kleinschalige producties; zónder de artistieke kwaliteit te verliezen en de artistieke boodschap in gevaar te brengen. In ons festival “Meer dan Muziek”, laten we zien hoeveel er met minimale middelen kan worden gebracht. En hoe grootschalige genres als muziektheater en opera kunnen worden gerealiseerd met behulp van digitale middelen en alleen strikt noodzakelijke, minimale enscenering en rekwisieten. Wij zijn van mening dat het mogelijk is om met basale middelen hoogwaardige prestaties te leveren. Elke actie/gebaar/klank, wanneer deze afkomstig is van een artiest die in zijn eentje op het podium staat, versterkt de betekenis ervan. Met dit in gedachten kun je je voorstellen wat een impact dat kan hebben, zelfs bij een kleinschalige productie.

Hoewel het programma voor ons festival zeer divers is, sluit het toch aan bij het concept van ons festival: “less is more”. Onze eerste editie bevat de elegante filmische opera “Crash Blossom” van Merijn Bisschops, naast de stemloze tragikomische-opera “Sonata for solo trombone” van Anthony Dunstan. En de augmented reality en audio ervaring “ARquatic Live” van de CodeKlavier naast de vervormde digitale én analoge opera “Adele Hugo” die Cinzia Nistico ensceneerde met 16mm-projectoren.

Crash Blossom van Merijn Bisschops is een muzikale en visuele trip van audiovisueel-kunstenaar Merijn Bisschops en sopraan Rianne Wilbers, waarin concert en speelfilm samenvloeien. Terwijl de grens tussen feit en fictie vervaagt, wordt zangeres Blossom geconfronteerd met haar grootste angst. De details van haar kleurrijke en complexe persoonlijkheid worden gaandeweg ontrafeld op een verrassend meta-niveau.  Beelden, teksten en muziek met een intense schoonheid, rauwe emotie en relativerende humor.
Foto’s door Merijn Bisschops

Sonata for solo Trombone van Anthony Leigh Dunstan draait helemaal om perfectionisme. Hier maken fouten deel uit van de voorstelling: mensen die de voorstelling binnenvallen, feedback in de microfoon, partituur-fouten, alles wordt uiteindelijk een deel van de voorstelling. Want als we midden in onze fouten kunnen lachen, kan het gewicht van perfectionisme lichter worden.

Illustration and image: Tim de Groot of Studio Mittens

“ARquatic Live” van de CodeKlavier is een audio en Augmented Reality (AR) ervaring waarin de muziek voorziet in het DNA van de onderwaterwereld die zich ontvouwt voor je ogen. Vol met speculatieve en fantasie-structuren die kunstmatig zijn opgebouwd uit de regels van het Lindenmayer-systeem, legt ‘ARquatic Live’ ongebruikelijke, op het water geïnspireerde objecten “over” de bijzondere ruimte van de vide in het werkgebouw van het Veem. Neem je opgeladen smartphone of tablet mee en download van tevoren the ARquatic app uit de app store! U heeft een Apple iPhone SE/6S (of later) of een Android van deze lijst nodig. Download de App hier:

In Adele Hugo van Cinzia Nistico is er slechts één stem als unieke bron voor alle geluiden die in de elektronica zijn ontwikkeld. De interactie met de componist die de live elektronica uitvoert en de beeldend kunstenaar die de projectoren bedient, creëert zowel een kernografie als een nieuwe metafysische vertelling, geïmplementeerd door de virtuele aanwezigheid van de zanger.
Foto’s door Simone Giacomini

Programma

Zaterdag, 12 juni
17.00u en 20.00u:
Crash Blossom
Rianne Wilbers (sopraan) en Merijn Bisschops (muziek, teksten, cinematografie)

Zondag, 13 juni
17.00u en 20.00u:
ARquatic Live
Anne Veinberg (piano) en Felipe Ignacio Noriega (live electronics)
Sonata for solo Trombone
Oliver Emmitt (trombone) en Anthony Leigh Dunstan (voice over)
Adele Hugo
Cinzia Nistico (live electronics) en Esther Urlus (16 mm-projectoren)

Tickets bij bestelling online:

1 concert: 17,00€ /14.50€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)

Passepartout:
2 concerten 30€ / 25.00€

+ 1.50€ per bestelling

Alle Corona maatregelen worden gevolgd; inclusief de (zelfs) 2 meter afstand onderling. Bovendien is onze ruimte groot en hoog. Tussen de concerten in, wordt er geventileerd. Ook is deze keer een drankje bij de prijs inbegrepen dat klaar staat, zodat er minder ‘contactmomenten’ zijn. Tijdens het concert mag er (tot 20.00 alcoholisch) gedronken worden. Wij willen je verzoeken om van te voren een kaartje te kopen. Mocht je om Corona-gerelateerde redenen niet kunnen komen, dan bieden wij een voucher aan voor een van onze volgende concerten. Je loopt dus geen risico…

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Toetsenparade 2020

In deze roerige tijden, waar veel op losse schroeven staat, is er in elk geval één evenement dat gewoon doorgaat: ons jaarlijks festival Toetsenparade!

Dit jaar zelfs in een uitgebreidere vorm van 3 in plaats van 2 dagen; namelijk 30 en 31 oktober en 1 november. Bijna alle concerten (van een uur) zullen 2 keer uitgevoerd worden, zodat er meer mensen op anderhalve meter kunnen zitten en niet te ver van de musici. En zo kunnen we voldoen aan alle Corona-maatregelen, inclusief het maximumaantal bezoekers van 30 per concert.

Toetsenparade is een festival waar toetsinstrumenten centraal staan. Het gaat niet alleen over de populaire piano, zélfs niet alleen over de piano en zijn voorgangers, maar over een brede selectie van toetsinstrumenten – sommige heb je misschien nog nooit gehoord, of zelfs ván gehoord!

Het festival begint met “Bach, Bier en Beethoven” en wordt uitgevoerd door de jonge Nikolai Martynov en Keiko Shichijo, die net een schitterende cd met Beethovens muziek heeft uitgebracht. Daarnaast bieden wij bijpassend bier aan, want het is toch vrijdagavond.
Zaterdagavond kun je genieten van het prachtige spel van Menno van Delft op klavichord en op klavecimbel. En er volgt ook nog een verrassing… Een intiem concert waarop je oude en zachte instrumenten kunt horen met zowel oude als hedendaagse muziek. En dat is echt een openbaring, want deze antieke instrumenten klinken verrassend!
Zondagmiddag staat de celesta en officiële “celestist”, Celia García-García, in de schijnwerpers. Normaal staat dit bescheiden instrument verscholen in het orkest. Voor een middag met vrolijke, hemelse en populaire klassieke muziek, is het een perfect licht zondagmiddagconcert.
Als slotconcert vindt op zondagavond “Keyboard Extravaganza” plaats door het duo Ere Lievonen en Anne Veinberg uniek, want zij spelen beiden meer toetsinstrumenten spelen. In dit kleurrijke programma maken zij gebruik van wel 6 toetsinstrumenten! Zij spelen muziek van romantisch tot hedendaags op zowel grotere instrumenten als ook toypiano en melodica. Zo maken ze een feest van en met alle diverse toetsinstrumenten en wordt het een spetterend eind van het Toetsenparade festival!

We hopen je/jullie in het weekend van 30/31 oktober en 1 november (zowel ’s middags als ’s avonds) in het Amsterdamse Werkgebouw Het Veem te mogen begroeten!

Alle Corona maatregelen worden gevolgd; inclusief de 1,5 meter afstand onderling. Bovendien is onze ruimte groot en hoog. Tussen de concerten in, wordt er geventileerd.
Ook is deze keer een drankje bij de prijs inbegrepen dat klaar staat, zodat er minder ‘contactmomenten’ zijn. Tijdens het concert mag tijdens gedronken worden.
Wij willen je verzoeken om van te voren een kaartje te kopen.
Mocht je om Corona-gerelateerde redenen niet kunnen komen, dan bieden wij een voucher aan voor een van onze volgende concerten. Je loopt dus geen risico…

Toetsenparade 2020
Programma

Vrijdag 19u en 21u Bach, Bier en Beethoven
Nikolai Martynov (klavecimbel) en Keiko Shichijo (fortepiano)

Zaterdag 19u en 21u Het weer klinken van klavichord en klavecimbel
Menno van Delft (klavichord, klavecimbel en een verrassing)

Zondag 15u – Celestial (hemelse) muziek
Celia García-García (celesta)

Zondag 19u en 21u – Keyboard Extravaganza
Ere Lievonen en Anne Veinberg (piano, klavecimbel, orgel, toypiano’s, melodica, celesta)

BESTEL TICKETS

Tickets bij bestelling online:
Prijzen (inclusief drankje):

1 concert: 17,50€ /15€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)
2 concerten 27€ / 22.50€
4 concerten 45€ / 40€

Locatie: Werkgebouw Het Veem, van Diemenstraat 410 1013 CR Amsterdam

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Werkgebouw Het Veem

Muziek uit de Eerste Hand 2019

6 en 7 APRIL 2019

Componisten Spelen Eigen Muziek

Vorig jaar lanceerden we ons festival Componisten Spelen Eigen Muziek. Het succes was zó groot dat de musici én het publiek ons op het hart drukten dat ieder jaar te organiseren.
Met veel plezier geven we hier nu gehoor aan…
Dit bijzondere festival (in het verlengde van de serie Toets des Tijds-concerten) waarop componisten hun eigen muziek uitvoeren, heet inmiddels Muziek uit de Eerste Hand. Het vindt in het weekend van 6 en 7 april (’s middags én ’s avonds) plaats in het Amsterdamse Werkgebouw Het Veem.
Componisten zullen dan hun eigen werk uitvoeren, alleen of samen met anderen.

April 6 15.00:

Roadrunner: Michel Marang (klarinet), Antonis Pratsinakis (cello) en Erica Roozendaal (accordeon)
Pitch Dark:Arnold Marinissen (percussie), Katharina Gross (cello) en Giny Vos (lichtinstallatie) 

April 6 20.15:

Mark Alban Lotz (diverse fluiten, inclusief PVC-buizen) en Alan Purves (slagwerk en meer)
Anne La Berge (fluit) en David Dramm (gitaar)

April 7 15.00:

Trio Bruinsma. Baas. Verhage: Jeffrey Bruinsma (viool), Reinier Baas (gitaar) & Geneviève Verhage (cello)
MEET AND JAM met de componisten

April 7 20.15:

Duo Haanstra en Van Geel: Mark Haanstra (basgitaar) en Oene van Geel (altviool)
Strijkkwartet Zapp4: Jasper le Clercq (viool), Jeffrey Bruinsma (viool), Oene van Geel (altviool), Jörg Brinkman (cello)

BESTEL KAARTEN VOOR CONCERTEN EN/OF DINER

Tickets bij bestelling online:
€ 15,00/€ 12,50 met korting(Stadspas/65+/CJP/Studentenpas)
Passepartout 6 April twee concerten of 7 April twee concerten € 30,–/€ 20,– met korting
Passepartout vier concerten € 35,–/€ 30 met korting
Aan de kassa bij het concert: + €2,-

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door: