Over ons

Concerten

Stichting Toets des Tijds werd in 2017 opgericht om in Werkgebouw Het Veem de Toets des Tijds concertserie, die al 11 jaar bestond, over te nemen. 

Deze serie, heeft als ondertitel: muziek die je (bijna) nergens anders hoort. Er klinkt hier dan ook niet het geijkte repertoire dat al in ‘gewone’ concertzalen te horen is. Maar juist onalledaagse bezettingen, nieuwe samenwerkingen, nog nooit uitgevoerde programma’s, composities waarvan de inkt nog nauwelijks droog is en cross-overs zowel qua muziekgenre als kunstdiscipline.

De nieuwe stichting besloot zich te concentreren op een aantal weekend-festivals per jaar. Momenteel zijn er drie festivals: Toetsenparade, Muziek uit de Eerste Hand en Meer dan Muziek. Toetsenparade is een viering van toetsinstrumenten en klaviermuziek, in de breedste vorm van het woord. In ons festival Muziek uit de Eerste Hand staat de componist centraal waar hij/zij tegelijkertijd zowel componist als uitvoerder is. In 2021 initiëren wij een derde festival: Meer dan Muziek; waar muziek is gekoppeld aan andere kunstvormen.

Het betreft concerten van vooral klassieke muziek -al maken jazz en volksmuziek soms ook deel uit van de programmering- in een informele sfeer op een prachtige locatie, de vide van het rijksmonument Werkgebouw Het Veem met uitzicht op het IJ. Het is een voorziening in een buurt -de Zeehelden/Spaarndammerbuurt- in Amsterdam West, waar weinig klassieke muziek wordt aangeboden.

Als je financieel wil bijdragen aan de instandhouding van onze concerten, klik dan op deze knop:

Organisatie en bestuur

Het organistie- en programmerings team bestaat uit Anne Veinberg (pianist), Igor Iofe (componist), Abigael van Tijn (cellist en PR specialist) en Jan van der Sangen (fortepiano-bouwer). Samen bepalen ze de programmering, benaderen de artiesten, regelen de publiciteit en alle andere dingen die horen bij het soepel plaatsvinden van een festival. Jan zit al in de organisatie sinds de oprichting van de serie Toets des Tijds concerten (2007), Abigael en Igor zijn er bij sinds de oprichting van de nieuwe ‘Stichting Toets des Tijds’ in 2017 en Anne maakt sinds eind 2018 deel uit van dit team.

In het bestuur van Stichting Toets des Tijds zitten Arthur van der Drift (musicoloog en Tromp Concours Eindhoven), Arnold Marinissen (componist en slagwerker), Willem Boogman (componist) en Jeroen Smits (musicoloog en programmeur Muziekgebouw Eindhoven).

Daarnaast zijn er nauwe banden tussen het bestuur van de Stichting Toets des Tijds en de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, universiteiten en Stichtingen als Gaudeamus en Simeon ten Holt. Binnen het bestuur en de directie is ook veel ervaring opgedaan met het organiseren en uitvoeren van festivals (Grachtenfestival Amsterdam, TROMP slagwerkconcours, World Minimal Music Festival, Winteravonden aan de Amstel en het Holland Festival). 

Werkgebouw Het Veem

In het koloniale, voormalige pakhuis Het Veem werd vroeger koffie, thee, tabak en cacao opgeslagen. Een unieke locatie, want dit immense, industriële gebouw is nog grotendeels in oude staat. De concertruimte heeft een hoogte van 15 meter, met daarin houten balustrades en ijzeren pilaren, waardoor de akoestiek fenomenaal is! 

Uitzicht

Het Veem is een bedrijvenverzamelgebouw met een sterk cultureel gerichte populatie zoals fotografen, filmers (Roy Villeroy) , designers (de Makers van) , kunstenaars (als Boris Tellegen en Jasper Krabbé), mode-ontwerpers (als Iris van Herpen), onderzoekers en restaurateurs. Onder hen ook pianobouwer en –restaurateur, Jan van der Sangen. De piano’s (van fortepiano tot moderne vleugel) van zijn Toets des Tijds-atelier vormen het middelpunt van de gelijknamige concertserie. Toets des Tijds is een broedplaats voor muzikaal talent.

Werkgebouw het Veem vormt al meer dan 30 jaar een bijzondere plek in Amsterdam als een voor de sloop bestemd ex-kraakpand en koloniaal pakhuis dat tegenwoordig als Rijks- en Gemeentelijk monument vele grote en (wereldberoemde kunstenaars onderdak biedt. Vanaf najaar 2018 vormt het Veem ook de locatie vanwaar NPO televisie programma’s als ‘Buitenhof’ worden opgenomen en uitgezonden. Werkgebouw Het Veem participeert in dit festival door het ter beschikking stellen van de 15 meter hoge vide van gebouw en zeer minimaal kosten voor het gebruik van het kantine.In het verleden traden onder meer op:
Stanley Hoogland, Jan Brokken, Bart van Oort, Ramon Valle, Ivo Janssen, Tomoko Mukayama, Mikhail Zemstov, Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis, Abbie de Quant, David Kweksilber, Zapp4, Arno Bornkamp, Guus Janssen, Theo Loevendie, Rosanne Philippens, Beth&Flo en vele anderen.

Pakhuis het Veem gezien vanuit de Diemenkade, ca. jaren ’30 vorige eeuw. Foto: René Gerritsen

%d bloggers liken dit: