Muziek uit de Eerste Hand 2024

Festival Muziek uit de Eerste Hand zet de componist-uitvoerder centraal. Voor de 20e eeuw waren veel musici zowel componist als uitvoerder, maar in de laatste eeuw is dat minder geworden. Vanaf de 20e eeuw is er een scheiding ontstaan tussen uitvoerende kunstenaars en componisten. Maar deze kloof wordt nu steeds vaker gedicht door de nieuwe generatie musici, die beide professies vaak combineren in hun praktijk. Dit zie je ook terug in de recente winnaars van de Componist des Vaderlands en Matthijs Vermeulenprijs. Dit zie je ook terug in de recente benoeming van Martin Fondse (2022, 2023) tot Componist des Vaderlands en de winnaars van de Matthijs Vermeulenprijs Pete Harding (2023), Aart Strootman (2019) en Kate Moore (2017).

Het festival heeft tot doel de diversiteit in het hedendaagse muziekmaken te tonen. Zo vinden akoestische, elektro-akoestische, elektronische muziek en muziekjournalistiek plaats naast elkaar in het festival.

In de editie 2024 presenteert de stichting Toets des Tijds drie programma’s: op vrijdag 14 juni om 20:15 een concert door Alex Braijkovic met als gast onze artist-in-residence Mattias Spee. Op zaterdag 20.15 speelt Resonate Productions zijn FOR REAL voorstelling en op zondag 16 juni om 16.30 vindt een workshop en jam-sessie onder leiding van Mattias plaats met de titel: “Word componist voor een dag”.

Programma

Vrijdag 14 juni

20.15 uur Concert: Alex Braijkovic met als gast onze artist-in-residence Mattias Spee

Zaterdag 15 juni

20.15 uur Concert: Resonate Productions: FOR REAL

Zondag 16 juni

16.30 uur Workshop: Word componist voor een dag met Mattias Spee

Festival Muziek uit de Eerste Hand 2024 neemt deel aan de derde editie van het landelijke De Dag
van de Componist

Plaats een reactie