Meer dan Muziek 12-13 JUNI 2021

“Meer dan Muziek” is een tweedaags festival waar mixed media (een combinatie van digitaal en analoog), muziektheater en interdisciplinaire werken (muziek in combinatie met andere kunstvormen, zoals dans, proza en theater) worden gepresenteerd in een minimale enscenering. De concepten en ideeën achter grote producties, zoals opera’s, kunnen worden ondergebracht in kleinschalige producties; zónder de artistieke kwaliteit te verliezen en de artistieke boodschap in gevaar te brengen. In ons festival “Meer dan Muziek”, laten we zien hoeveel er met minimale middelen kan worden gebracht. En hoe grootschalige genres als muziektheater en opera kunnen worden gerealiseerd met behulp van digitale middelen en alleen strikt noodzakelijke, minimale enscenering en rekwisieten. Wij zijn van mening dat het mogelijk is om met basale middelen hoogwaardige prestaties te leveren. Elke actie/gebaar/klank, wanneer deze afkomstig is van een artiest die in zijn eentje op het podium staat, versterkt de betekenis ervan. Met dit in gedachten kun je je voorstellen wat een impact dat kan hebben, zelfs bij een kleinschalige productie.

Hoewel het programma voor ons festival zeer divers is, sluit het toch aan bij het concept van ons festival: “less is more”. Onze eerste editie bevat de elegante filmische opera “Crash Blossom” van Merijn Bisschops, naast de stemloze tragikomische-opera “Sonata for solo trombone” van Anthony Dunstan. En de augmented reality en audio ervaring “ARquatic Live” van de CodeKlavier naast de vervormde digitale én analoge opera “Adele Hugo” die Cinzia Nistico ensceneerde met 16mm-projectoren.

Crash Blossom van Merijn Bisschops is een muzikale en visuele trip van audiovisueel-kunstenaar Merijn Bisschops en sopraan Rianne Wilbers, waarin concert en speelfilm samenvloeien. Terwijl de grens tussen feit en fictie vervaagt, wordt zangeres Blossom geconfronteerd met haar grootste angst. De details van haar kleurrijke en complexe persoonlijkheid worden gaandeweg ontrafeld op een verrassend meta-niveau.  Beelden, teksten en muziek met een intense schoonheid, rauwe emotie en relativerende humor.
Foto’s door Merijn Bisschops

Sonata for solo Trombone van Anthony Leigh Dunstan draait helemaal om perfectionisme. Hier maken fouten deel uit van de voorstelling: mensen die de voorstelling binnenvallen, feedback in de microfoon, partituur-fouten, alles wordt uiteindelijk een deel van de voorstelling. Want als we midden in onze fouten kunnen lachen, kan het gewicht van perfectionisme lichter worden.

Illustration and image: Tim de Groot of Studio Mittens

“ARquatic Live” van de CodeKlavier is een audio en Augmented Reality (AR) ervaring waarin de muziek voorziet in het DNA van de onderwaterwereld die zich ontvouwt voor je ogen. Vol met speculatieve en fantasie-structuren die kunstmatig zijn opgebouwd uit de regels van het Lindenmayer-systeem, legt ‘ARquatic Live’ ongebruikelijke, op het water geïnspireerde objecten “over” de bijzondere ruimte van de vide in het werkgebouw van het Veem. Neem je opgeladen smartphone of tablet mee en download van tevoren the ARquatic app uit de app store! U heeft een Apple iPhone SE/6S (of later) of een Android van deze lijst nodig. Download de App hier:

In Adele Hugo van Cinzia Nistico is er slechts één stem als unieke bron voor alle geluiden die in de elektronica zijn ontwikkeld. De interactie met de componist die de live elektronica uitvoert en de beeldend kunstenaar die de projectoren bedient, creëert zowel een kernografie als een nieuwe metafysische vertelling, geïmplementeerd door de virtuele aanwezigheid van de zanger.
Foto’s door Simone Giacomini

Programma

Zaterdag, 12 juni
17.00u en 20.00u:
Crash Blossom
Rianne Wilbers (sopraan) en Merijn Bisschops (muziek, teksten, cinematografie)

Zondag, 13 juni
17.00u en 20.00u:
ARquatic Live
Anne Veinberg (piano) en Felipe Ignacio Noriega (live electronics)
Sonata for solo Trombone
Oliver Emmitt (trombone) en Anthony Leigh Dunstan (voice over)
Adele Hugo
Cinzia Nistico (live electronics) en Esther Urlus (16 mm-projectoren)

Tickets bij bestelling online:

1 concert: 17,00€ /14.50€ (Stadspas/65+/CJP/Studenten)

Passepartout:
2 concerten 30€ / 25.00€

+ 1.50€ per bestelling

Alle Corona maatregelen worden gevolgd; inclusief de (zelfs) 2 meter afstand onderling. Bovendien is onze ruimte groot en hoog. Tussen de concerten in, wordt er geventileerd. Ook is deze keer een drankje bij de prijs inbegrepen dat klaar staat, zodat er minder ‘contactmomenten’ zijn. Tijdens het concert mag er (tot 20.00 alcoholisch) gedronken worden. Wij willen je verzoeken om van te voren een kaartje te kopen. Mocht je om Corona-gerelateerde redenen niet kunnen komen, dan bieden wij een voucher aan voor een van onze volgende concerten. Je loopt dus geen risico…

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: